tisdag 13 januari 2009

Rosor & Lort

Jag har fått rosor igen!
Denna gång från fina sygryn och från mindfulliving-Anne.
Jag tackar hjärtligt o istället för att nominera nya bloggar (är inte så bevandrad och det verkar som utmärkelsen varit runt flera vändor hos de flesta nu...) så skickar jag vidare rosor till alla som vill ha rosor och rosas.
(gå gärna och köp dig en riktigt fin bukett det är du värd!).
Och sen ska jag försöka uppdatera min länklista här intill så kan den som vill, gå vidare på upptäcktsfärd där bland lite läsvärdheter.


Det florerar också en miljöutmaning runt i flera av dessa bloggar.
Tanken är att jag ska beskriva mina miljöval.
Vad jag gör som är bra, mindre bra, och vad jag kan förbättra.
Jag antar utmaningen så där lite halvhjärtat, gick och fnulade lite på den, vad är det egentligen jag gör som är bra för miljön och kom på ett svar som inte riktigt var det samma som jag läst runt om hos er/de andra...
För en sak som jag och min familj gör som är rätt bra det är att vi är ena riktiga lortgrisar!
1, Vi badar/duschar väldigt sällan. Det går väl inte riktigt så långt så det handlar om en årlig tvagning, men det är verkligen inte heller någon daglig tvagning med stor vatten- och elförbrukning.
2, Vi städar minimalt och förbrukar därmed inte mycket rengöringsprodukter och ström till dammsugaren.
3, Vi tvättar inte heller i onödan, kläderna blir ordentligt smutsiga, och vi använder mycket (ekologisk) ull (och siden) som inte behöver tvättas så ofta utan kan självrenas genom vädring. När vi tvättar använder vi dessutom tvättnötter, olivtvål el annat miljövänligt tvättmedel.

Tja, det är kanske inte det allra bästa och viktigaste som jag gör... men det är en liten sak som man kan tänka på i detta extremt renliga land.
Och jag måste säga att jag tycker att det finns oerhört mycket viktigare saker att göra i livet än att gå och putsa och feja. Skönhet är viktigt - absolut! men den sitter inte alltid i en perfekt ren yta.

Vi har varit med i en allergistudie med vår yngste son. Det är Sachsska Barnsjukhus mfl som gör en undersökning med en massa barn för att ta reda på vad det är i den antroposofiska livsstilen som gör att det är färre barn som blir allergiska.
Det är nämligen tydligt bevisat att en antroposofisk livsstil minskar risken för allergi.
Det har varit rätt intressant att vara med, det har fått oss att tänka till ytterligare om en del saker.
Saker de har undersökt är bla vår "renlighet" - hur ofta barnet badar, vad vi använder för rengörings-/ hudprodukter, hur vi bor, vi har fått lämna in dammprov från sängen för att identifiera vad för slags damm och kvalster vi har, om vi har daglig kontakt med djur, bondgård (det lär minska risken för allergi att dagligen besöka en ladugård!). Vidare har de förtås frågat om vad vi äter för slags mat, om den i första hand är konventionellt odlad, ekologisk el biodynamisk, vilken sorts fett vi använder, vad/om barnet får för mediciner, smärtlindring, vaccinationer, vad vi har för stress och social situation... med mycket mer...
Vi är inga dogmatiska antroposofer men tar till oss en hel del saker som vi tror på och tycker om.
Och än så länge har vi inga allergiska barn, det är bara jag som kan klia och snörvla vissa perioder, men då hänger det helt klart ihop med hur jag mår inuti, rent känslomässigt.


så - gosiga, lortiga kramar från lortgrisarna

2 kommentarer:

Sagor och drakar sa...

Härligt att höra lortiga tankar! Jag håller hel med. (och tvättar också med nötter...) fast jag har barn som bada sig i baljan MINST en gång om daghen och jag får oftast hiondra dem från att bada slut på allt varmvatten FLERA gånger om dagen... Absolut inget de fått från mig dock...

Vildängel sa...

Nej, men det är väl å andra sidan härligt att de inte alltid gör allt precis som sina föräldrar... Vi strävar ju efter fria barn! Den fria viljan ger sig till känna i alla möjliga situationer;-).